Top

Protesti u Jablanici protiv izgradnje MHE na rijeci Doljanci

U Jablanici je danas u subotu 10.11.2018. godine održan protestni skup građana Jablanice i Udruženja iz Fojnice, Kruščice, Konjica, Sarajeva, Banjaluke i Mostara udruženih u Koaliciju za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine koji su pružili podršku građanima Jablanice za očuvanje rijeke Doljanke uz slogan „ZAJEDNO ZA DOLJANKU“!

Razlog današnjeg protesta je da iskažemo nezadovoljstvo povodom izgradnje malih hidroelektrana na rijeci Doljanci, prirodnom biseru koji se nalazi na području planina Čvrsnica i Prenj koje su bile predviđene prostornim planom kao zaštićeno područje u kategoriji Nacionalnog parka.

O ovom projektu niko od mještana nije obavješten te su stanovnici Jablanice kao i okolnih sela rekli NE izgradnji malih hidroleketrana na rijeci Doljanci. Čak je 95% mještana sela kroz koje protiče rijeka potpisalo peticiju i reklo NE MHE! Gradnjom MHE trajno bi uništili istinsku priliku za razvoj lokalne zajednice, a to su flyfishing (pecanje na mušicu), sportski ribolov, kampiranje u prirodi odnosno razvoj održivog turizma. Ovo područje je veoma privlačno kako za mnogobrojne naučnike (botaničare, geologe, zoologe, šumarske inžinjere), tako i za planinare, bicikliste i ostale ljubitelje prirode. Imamo prekrasne i netaknute prirodne krajolike koje će trajno narušiti i uništiti gradnja MHE – kaže Dženan Šašić u ime grupe građana Jablanice

Gradnjom hidroelektrana eksploatiše se prirodno i zajedničko dobro te uništava biljni i životinjski svijet. Bosna i Hercegovina je zemlja bogata prirodnim resursima, a posebno vodom. Većina rijeka na kojima je planirana gradnja hidroelektrana bogata je pitkom vodom. Pravo na pristup vodi daje se privatnim investitorima za proizvodnju električne energije a sa druge strane uskraćuje pristup lokalnim zajednicama koje su tu i nastale upravo zbog dostupnosti vode. Privatni interes se predstavlja kao javni i tako se dodjeljuju koncesije od kojih samo pojedinci imaju koristi dok su štete po prirodu i stanovništvo lokalnih zajednica – kaže Anes Podić iz Eko-Akcije Sarajevo.

Razlozi koje mještani navode zbog čega se protive izgradnje MHE na rijeci Doljanke su:

  • Uništavanje jedine preostale tekuće rijeke kroz grad Jablanicu;
  • Uništavanje jedinstvenog ekosistema predviđenog zaštićenog područja Čvrsnice i Prenja;
  • Uništavanje jedine rijeke koja je prirodno mrijestilište ribe glavatice (Salmo marmoratus)
  • Uništavanje onog što su naši preci očuvali i što bi mi i buduće generacije trebali koristiti za održivo korištenje kroz razvoj turizma
  • Pojedinac od javnog dobra koje pripada svim građanima i građankama naše zajednica pravi vlastiti profit uz katastrofalne posljedice po ekosistem i lokalnu zajednicu.

Ne želimo vodu u cijevima, želimo vodu u prirodnom koritu! – rekli su učesnici protesta.

Zato građani i građanke Općine Jablanica ne dozvolite da ovo bude okidač za rijeke Draganjku, Bijelu, Šanicu i ostale! U toku je formiranje „Udruženja za Doljanku“ koje će nastaviti zajedno s vama i ostalim udruženjima da se bori za očuvanje ovog prirodnog bisera, kako javnim tako i pravnim putem i nastojati probuditi svijest građana da je pravo na vodu pravo svih nas i da ćemo se boriti za očuvanje rijeke Doljanke i svih rijeka na području Općine Jablanica, – istakla je predstavnica grupe građana Jablanice Naza Spahić.

Rijeka Doljanka je desna pritoka rijeke Neretve i duga je 18 km sa padom od oko 400 m. Ona teče kroz krečnjački kanjon koji su stanište i mrijestilište kritično ugrožene endemske vrste pastrmke „glavatica“ i stanište mnogih drugih vrijednih i endemskih biljnih i životinjskih vrsta.