Top

Hrabre žene Kruščice dobitnice EuroNatur nagrade

Grupa žena iz sela Kruščica je preko 500 dana i noći držala blokadu na mostu preko istoimene rijeke i time su spriječile izgradnju dvije hidroelektrane.

Zbog hrabrosti i istrajnosti tokom ovog protesta, ove žene će 10. oktobra primiti ovogodišnju ‘EuroNatur’ nagradu. Uvjerene da neće biti napadnute od strane snaga bezbijednosti,  držale su same blokadu na mostu preko rijeke od avgusta 2017. do decembra 2018. godine.

Ni policijska brutalnost ni pokušaji zastrašivanja od strane investitora nisu doveli do toga da one odustanu od odbrane rijeke. Tek nekoliko dana pred katolički Božić 2018. godine su odlučile da napuste most.

Nadležni sud je uvažio njihove primjedbe protiv planirane izgradnje hidroelektrana, i time je srećan završetak okončao osamnaestomjesečnom protestu žena Kruščice – za sada.

“Neustrašivost i istrajnost ovih hrabrih žena je nevjerovatna i služi kao primjer na koji treba da se ugledaju EuroNatur i njegove partnerske organizacije u borbi protiv hidroenergetskog lobija” rekao je predsjednik EuroNatur-a, Christel Schroeder, objašnjavajući zašto su one izabrane da prime ovogodišnju nagradu.

“Hrabre žene Kruščice” su ovim činom rstale rame uz rame sa ličnostima poput američkog ‘best seller’ autora Jonathana Franzena, ili rumunskog borca za očuvanje šuma, Gabriela Pauna.

Oni su primili EuroNatur nagradu zbog izuzetnog zalaganja u očuvanju evropskog prirodnog naslijeđa.