Top

Gradnja malih hidroelektrana na rijeci Bjelavi uznemirila mještane

Na rijeci Bjelavi,na teritoriji mjesne zajednice Trbušće u opštini Foča, počela je izgradnja male hidroelektrane (MHE) Bjelava, a mještani Trbušća tvrde da je investitor počeo i sa pripremnim radovima za MHE Mala Bjelava.

Prema informacijama koje su dostavljene Centru za životnu sredinu, mještani nisu zadovoljni procesom donošenja odluke o ovom projektu i tvrde da je aktuelna pandemija COVID-19 iskorištena za neometan početak radova u koritu rijeke, jer bi u suprotnom, mogli organizovati javnu akciju ili protest protiv ovih aktivnosti.

O uništavanju korita rijeke Bjelave, kako ističu, jasno svjedoče i fotografije i video material snimljen na licu mjesta.

Informacija o ovim aktivnostima dostavljena je i Koaliciji za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine, iz koje ističu da će slučaj gradnje hidroelektrane na rijeci Bjelavi biti detaljno istražen te da će se reagovati u skladu sa informacijama dobijenim od nadležnih institucija.

Iz Koalicije apeluju na sve građane i građanke BiH da pojačano nadziru i prijavljuju sve radove koji bi mogli ugroziti rijeke i životnu sredinu, a pokreću se tokom vanrednog stanja.