Top

Čuvajmo rijeke i zaštitimo one koji se za njih bore!

Zbog izgradnje velikog broja hidroelektrana na našim rijekama, postoji opasnost da ostanemo bez naših najvećih prirodnih vrijednosti. Voda i rjeke Bosne i Hercegovine su zajedničko dobro nas i generacija koje dolaze. Međutim, prema njima se vlasti odnose isključivo kao sredstvu za brzo bogaćenje moćnih pojedinaca. Šteta koju pri tome čine i prirodi i društvu je trajna i nenadoknadiva, upozorava Koalicija za rijeke BiH povodom 14. marta, Međunarodnog dana akcije za rijeke.

«Protiv hidroelektrana i za očuvanje voda koje život znače, u BiH se bore brojni pojedinci i udruženja, čiju ulogu povodom Međunarodnog dana akcije za rijeke posebno naglašavamo. S obzirom da se ove godine širom svijeta naročito ističe uloga žena u zaštiti i upravljanju rijekama, kao primjer u BiH možemo da izdvojimo uspješnu borbu žena Kruščice, ali i napore mnogih drugih žena da sačuvaju čiste rijeke u svojim zajednicama», navode iz Koalicije.

Na dan posvećen solidarnosti, organizacije širom svijeta jednoglasno upozoravaju koliko su nam rijeke važne i koliko je važan pristup čistoj i tekućoj vodi te da žene moraju imati pravo glasa u odlukama koje su vezane za korištenje vode, što nije uvijek slučaj.

Međutim u Kruščici, upravo su žene te koje su prve ustale i organizovale se kako bi odbranile svoju rijeku od uništenja koje joj je prijetilo izgradnjom dvije hidroelektrane. Stajale su na mostu ukupno 505 dana, i dan i noć svojim tijelima branile prolaz investitorima. Doživjele su i brutalne napade od strane specijalaca koji su poslani da omoguće prolaz mašinama, ali uprkos tome nisu odustale. Ostale su do kraja i na kraju su izvojevale pobjedu.

«Svašta smo preživjele. Napade, haos, vrisku, jauke i padanje u nesvijest. Užasne scene! Uprkos tome, uspijele smo da odbranimo našu rijeku. I danas, kada prođem tim mostom, prisjećam se tih strašnih scena i analiziram naš hrabri poduhvat”, ističe Maida Bilal, predstavnica “Hrabrih žena Kruščice” i dodaje: “Udružene, u Kruščici smo uspjele da se odupremo puno jačem od sebe”.

I mnoge druge zajednice u BiH imaju svoje aktivistkinje koje se hrabro bore za očuvanje rijeka. U kampanji za rijeku Doljanku aktivno djeluje nekoliko žena. Naza Spahić iz Udruženja građana «Za Doljanku» iz Jablanice ističe da su se ona i njene kolegice spontano oranizovale i pridružile borbi odmah poslije prvih protesta protiv izgradnje male hidroelektrane Zlate.

“U našem udruženju je  znatan broj žena i djevojaka koje vrlo aktivno učestvuju u radu udruženja i borbi protiv izgradnje mHE Zlate, ali i u drugim aktivnostima. Naša aktivnost je svakodnevna  i  zaista iziskuje veliku  požrtvovanost i posvećenost u čemu su naše članice udruženja vrlo predane”, ističe Naza.

Ovaj dan, Koalicija za zaštitu rijeka BiH obilježiće i simboličnom akcijom na društvenim mrežama. Korisnici Facebook-a će tokom cijele sljedeće sedmice moći da urame svoje profilne fotografije u okvir “Sloboda rijekama” i time pruže svoju podršku borbi za njihovo očuvanje.