Top

Borimo se za rijeke i za svakog čovjeka, to je naša jedina borba

U javnosti se zadnjih dana, upravo nakon velike pobjede pokreta za rijeke, u Federaciji BiH pojavljuju zbunjujuće i napadačke izjave par pojedinaca o Koaliciji za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo:

– Koalicija nije pravno lice i ne raspolaže novcima niti ih raspodjeljuje.

– Koalicija je mreža koja omogućava svim članicama da se uzajamno pomažu, podržavaju, udružuju oko zajedničkog cilja, razmjenjuju znanja i iskustva.

– Udruženja Koaliciji pristupaju dobrovoljno, uz saglasnost Koordinacionog odbora i izjašnjenje svih članica.

– Sve članice Koalicije djeluju potpuno autonomno, sarađuju bilateralno i multilateralno unutar Koalicije, ali i s organizacijama, grupama i pojedincima van Koalicije.

– O strategiji i taktici borbe organizacije odlučuju potpuno samostalno – mogu ali ne moraju se konsultovati s drugim članicama ili Koordinacionim odborom.

– U svom djelovanju unutar Koalicije i zasebno članice su obavezne pridržavati se naših zajedničkih i zajednički dogovorenih etičkih načela.

S obzirom da je pokret za rijeke, koji je iznjedrio i Koaliciju, jedan od najdugovječnijih i najširih pokreta u poslijeratnoj BiH, neminovno je da među članicama ima različitosti i neslaganja. Problemi su se uvijek rješavali u hodu, drugarski, iskreno i s poštovanjem za sve članice.

Stoga ne želimo ‘istom mjerom’ odgovoriti na napade kojima smo nepravedno izloženi.

No oštro i odlučno odbacujemo neopravdane optužbe, a naročito navode da je Koalicija ikada odbila pružiti podršku nekoj od organizacija članica Koalicije u pogledu bilo čega što se tiče borbe za rijeke a naročito krivičnih prijava  protiv dužnosnika vlasti.

Nebrojeno puta smo upravo vlasti prokazali i prokazujemo kao glavne krivce za zločin nad našim rijekama.

 

Borimo se za rijeke i za svakog čovjeka i to je naša jedina borba.

03.08.2022.