Top

Aktivisti i stručnjaci iz BiH i Srbije govorili o štetnosti MHE

U organizaciji „Eko Centra“ iz Višegrada

Aktivisti i stručnjaci iz BiH i Srbije govorili o štetnosti MHE

„Štetnost mini hidroelektrana (MHE) i alternativni načini proizvodnje električne energije“ naziv je predavanja koje je juče održano u Višegradu u organizaciji lokalnog Udruženja građana „Eko Centar“. Predavanju je prisustvovao veliki broj građana zainteresovanih za temu, prije svega zbog planiranih gradnji mini hidrocentrala na Rzavu koje su u ovom gradu izazvale proteste krajem januara, kao i potpisivanje peticije pod nazivom „Ne damo Rzav i Stop MHE“.

O manama malih hidroelektrana, njihovoj štetnosti i problemima vezanim za MHE sa kojima se suočavaju u Srbiji detaljno je govorio prof. dr Ratko Ristić, dekan Šumarskog fakulteta u Beogradu.

Stanje u Bosni i Hercegovini, kada je riječ o ovoj problematici, predstavio je Anes Podić iz „Eko akcije“ iz Sarajeva, a o svojim iskustvima govorili su aktivisti za zaštitu rijeka iz cijele BiH.

Jedna od najpoznatijih borbi protiv malih hidroelektrana u regionu vodi se u Srbiji, na Staroj planini gdje se lokalno stanovništvo pobunilo i aktivno se bori protiv planova za izgradnju većeg broja MHE na potocima i rječicama ovog područja koje je proglašeno parkom prirode 1997. godine. Iskustva ove višegodišnje borbe, sa prisutnima je podijelio je Aleksandar Jovanović Ćuta, iz pokreta Odbranimo reke Stare planine.

Miloš Orlić, koordinator Koalicije za zaštitu rijeka BiH istakao je da je razmjena iskustava o načinima borbe izuzetno bitna, a svi prisutni su se složili da je pored pravne borbe najvažnije jedinstvo građana. U krajnoj liniji, zaključeno je, neophodno je pribjeći građanskoj neposlušnosti.

„Drago mi je da borba protiv MHE u BiH iz dana u dan sve veća. Protestna okupljanja su sve brojnija, jer je veća svijest kod građana o ovome problemu. Prije svega to možemo zahvaliti i društvenim mrežama, jer su sadržaji o štetnosti MHE svima dostupni“, kazao je Robert Oroz iz organizacije „Eko Gotuša“.

Dejan Furtula, predsjednik udruženja „Eko Centar“ goste je upoznao sa radom ove organizacije i istakao da im je izuzetno drago da su skupu prisustvovali brojni aktivisti, a posebno predstavnici građana sa Sokoca koji dijele sličnu sudbinu i bore se protiv planova za izgradnju MHE na rijeci Kaljini.

Prof. dr Ratko Ristić na kraju je uručio poklone Srednjoškolskom centru „Ivo Andrić“ čiji su učenici recitovali stihove o rijekama i Šumskom gazdinstvu „Panos“.