Top

Svjetska premijera filma Plavo srce na Idbar brani kod Konjica

Centar za životnu sredinu Vas poziva na svjetsku premijeru filma “Plavo srce” koji je dio kampanje “Sačuvajmo plavo srce Evrope”, a koji je uradila svjetska kompanija Patagonia. Film predstavlja borbe za očuvanje rijeka Balkana, uključujući i priče iz Bosne i Hercegovine.

Film će premijerno i simbolično biti prikazan na Idbar brani, koju smo prošle godine oslikali i koja decenijama opominje na nemoć čovjeka nad prirodom i na posljedice neplanske gradnje.

Više od 3000 hidroenergetskih objekata je planirano ili je u procesu izgradnje na posljednjim evropskim divljim rijekama na Balkanu, koje će uzrokovati ogromne štete ovim rijekama, prirodi i lokalnim zajednicama.

Film „Plavo srce“ govori o borbi za rijeku Vjosu u Albaniji, najveću slobodnotekuću rijeku u Evropi, o naporima da se sačuva ugroženi balkanski ris u Makedoniji i o ženama Kruščice u Bosni i Hercegovini koje već mjesecima dežuraju na mostu i sprječavaju početak izgradnje hidroelektrana na rijeci Kruščici.

Pozivamo Vas da dođete i ispratite ovaj svjetski događaj koji će predstaviti jedan od najvećih ekoloških i društvenih problema današnjice, borbu za vodne resurse.

Film će se prikazati u 20.00 na Idbar brani, a Vas pozivamo da dođete na lokaciju već u 19.00 zbog zatvaranja ceste i zbog mogućnosti da upoznate predstavnike velikog broja lokalnih zajednica i organizacija iz BiH i svijeta koji će biti prisutni, kao i reditelja filma Britton Caillouette-a i predstavnike Patagonie.

Posjetite www.blueheart.patagonia.com

Ovaj film je dio kampanje Sačuvajmo plavo srce Evrope:

Oko 2800 novih brana trenutno je planirano na teritoriji između Slovenije i Albanije. U cilju suzbijanja ovog uništavanja životne sredine, “EuroNatur” i “RiverWatch” pokrenuli su kampanju “Sačuvajmo plavo srce Evrope” u saradnji sa lokalnim partnerima u zemljama Balkana. Saznajte više ovde: http://www.balkanrivers.net