Top

Složno za rijeke Bosne i Hercegovine

Članice Koalicije za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine jedinstvene su u borbi protiv izgradnje hidroelektrana na rijekama BiH, poruka je sastanka Koalicije koji je održan tokom vikenda u Jablanici.

Sastanak je organizovao Centar za životnu sredinu u saradnji sa partnerskom organizacijom Arnika iz Češke, u okviru Eko-BiH projekta, finansiranog od strane Evropske unije i Transition programa koji finansira Ministarstvo vanjskih poslova Češke Republike.

„Fokus sastanka je bio na jačanju kapaciteta članica Koalicije za zaštitu rijeka BiH i Eko-BiH mreže u pogledu organizovanja protesta i građanske neposlušnosti prilikom javnih akcija. Prisutni su imali priliku da vide konkretne i inspirativne primjere akcija kojima su ekološke organizacije iz regiona i Evropske unije uspjele da unesu promjene na lokalnom ili državnom nivou“, istakao je Miloš Orlić, koordinator Koalicije za zaštitu rijeka BiH.

Prvog dana sastanka, o organizovanju javnih akcija i protesta govorio je Luka Tomac iz Zelene akcije iz Hrvatske, dok je Ena Bavčić iz Civil Rights Defenders približila pravne okvire organizacije javnih okupljanja.

Zuzana Vachunova iz češke organizacije Arnika je takođe održala kratku prezentaciju javnih akcija u Češkoj.

Drugog dana sastanka, Sandra Josović iz Centra za životnu sredinu je održala radionicu na temu “Kako i zašto komunicirati sa medijima” tokom koje je ukazala na osnovne metode i važnost komunikacije sa medijima.

Pored edukativnog dijela sastanka, cilj je bio i da se pruži podrška građanima Jablanice u njihovoj borbi za rijeku Doljanku, na kojoj firma Eko-Vat, u vlasništvu bivšeg NBA košarkaša Mirze Teletovića, trenutno gradi hidroelektranu Zlate. Osim ove, u planu je i gradnja hidroelektrane Pačići, na istoj rijeci.

„Koalicija za zaštitu rijeka BiH odlučna je u tome da stavi do znanja investitoru, ali i nadležnim organima koji se mjesecima unazad oglušuju na dopise i ukazivanja udruženja ‘Za Doljanku’ na malverzacije u vezi ovog projekta, da neće odustati od ove, ali niti od bilo koje rijeke koja se nastoji nepovratno uništiti izgradnjom hidroelektrana“, naglasio je Miloš Orlić.

Više informacija:

Miloš Orlić, milos.orlic@czzs.org

Ovaj članak izrađen je uz finansijsku podršku Evropske unije. Njegov sadržaj je isključiva odgovornost Eko BiH projekta i ne odražava nužno stavove Evropske unije.