Top

Koalicija za zaštitu rijeka BiH uz Kruščicu

Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine je u subotu tačno u podne pružila podršku hrabrim mještankama i mještanima Kruščice na izletištu Kruščica, nedaleko od Viteza, gdje se mještani već više od mjesec dana mirnim okupljanjem bore protiv izgradnje malih hidroelektrana na istoimenoj rijeci.

Domaćini su toplo dočekali ekološke aktiviste na svom izletištu, gdje su se okupljenima pored njih obratili članovi Koalicije i drugi gosti.

Haris Hurem, mještanin Kruščice poručio je: ”Hidroelektrane se na ovoj rijeci neće graditi. Angažovanjem advokata dali smo jednu ozbiljnu dimenziju našoj borbi. Advokat je iz postojeće dokumentacije uočio niz nepravilnosti u provedenim procedurama i to je ono u šta se uzdamo. Očekujemo da će uskoro biti stavljena sudska zabrana za građenje mini hidrocentrala u Kruščici, da ovi umorni ljudi sa mosta mogu svojim kućama i vratiti se svojim svakodnevnim obavezama”.

Zdeno Milićević, Ekološko-humanitarna udruga Gotuša: ”Bosne i Hercegovina je bogata vodom i ovo za šta se mi borimo je bijela nafta. Bez nafte se može, bez vode se ne može. Uz vas smo od prvog dana. Došli smo sada da vam pružimo podršku a doći ćemo i opet, kad god zatreba. Želimo vam reći da se na predajete i ne gubite nadu. Ne dajte ovu svetinju koju imamo. Moramo je ostaviti onima koji dolaze za nama”.

Hrabre žene Kruščice su primjer posvećenosti borbi za zaštitu prirode. Nakon policijskog nasilja nad njima, nisu se uplašile i odustale, nego su još odlučnije u svojoj borbi kojoj se pridružuje sve više ljudi. Očekivale su veću podršku i odziv građanki i građana Zenice i Viteza jer oni piju vodu sa Kruščice, ali im poručuju da nije kasno i da se odazovu te masovnije podrže njihovu borbu koja još uvijek traje i trajaće do konačne pobjede.

Viktor Bjelić je ispred Koalicje izjavio: “Obećali smo vam pomoći i jesmo. O dešavanjima u Kruščici obavijestili smo OSCE, UNDP i Delagaciju EU. Tražili smo podršku iz cijelog svijeta od naših partnerskih organizacija i dobili smo je, svi su uz nas. Svoj govor završio je parolo- Pljačku nećemo, rijeke ne damo”.

Nakon obraćanja i riječi podrške protestna povorka se uputila do mjesta gdje su započeti radovi. Bosna i Hercegovina je u subotu pokazala svoje pravo lice, složne i hrabre ljude koji se bore za očuvanje prirode. Na protestima su bili predstavnici WWF Adria, a podršku hrabrim ženama Kruščice su pružile organizacija Arnika iz Češke Republike, Riverwatch i mnogobrojne članice Friends of the Earth International.