Top

Čuvari rijeka iz BiH u posjeti Češkoj

Grupa aktivista iz Bosne i Hercegovine tokom ove sedmice boraviće u Češkoj gdje će se upoznati sa lokalnim aktivistima i slučajevima vezanim za zaštitu rijeka, sa ciljem podrške inicijativama zaštite životne sredine na Balkanu. Rijeke širom Južne Evrope ugrožene su rastućom ekspanzijom hidroelektrana te će petodnevna studijska posjeta uključiti obilazak i upoznavanje sa uspiješnim kampanjama poput onih koje su vođene za rijeke Oslava i Bečva, te kampanjama koje još traju, kao što je regulacija rijeke Elbe.

Studijskoj posjeti, koja se realizuje pod pokroviteljstvom Programa promocije tranzicije Ministarstva spoljnih poslova Češke, prisustvuje šest članova Koalicije za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine, uključujući pravnike, biologe, aktiviste i predstavnike lokalnih zajednica u kojima je stanovništvo protestima spriječilo izgradnju mini hidroelektrana. Ovi aktivisti poznati su i kao “Čuvari rijeka”, a nazvani su tako po istoimenom kratkom dokumentarnom filmu iz 2016. godine.

Činjenica da se na Balkanskom poluostrvu planira gradnja gotovo 3.000 brana na rijekama, odredila je i glavni cilj ovog putovanja, a to je podijela iskustva u kampanjama za zaštitu rijeka koja može imati mnoge oblike: od apelovanja na lokalnu upravu ili nadležna državna tijela do organizovanje peticija i protesta. Jedan od protesta protiv izgradnje mini hidroelektrana već više od godinu dana traje u selu Kruščica u BiH, pa će Enes Salkić i Maida Bilal kao predstavnici ove lokalne zajednice predstaviti svoja iskustva svim učesnicima, a istovremeno će steći nova znanja te se upoznati sa sličnim slučajevima u Češkoj.

Zuzana Vachůnová, aktivistkinja češke nevladine organizacije Arnika koja je domaćin ove posjete, ističe da u Češkoj postoje dobri primjeri zaštite prirode.

“Ove slučajeve treba istaknuti i podijeliti informaciju i iskustvo o njima i preko granica “, istakla je Zuzana. Objasnila je da je jedan od takvih uspješnih primjera bila kampanja za spašavanje doline rijeke Oslave kada je zahvaljujući žestokim protestima lokalne zajednice, projekat izgradnje hidroelektrana u Parkovima prirode Oslava i Chvojnice (Južna Moravska regija), otkazan u decembru 2016. godine.

Sa druge strane, u Češkoj je aktivno i nekoliko slučajeva nedovoljne zaštite rijeka. Neki od njih su borba za oslobađanje rijeke Bačve od brana i regionalni sukob vezan za regulaciju rijeke Elbe koji traje više od dvije decenije.

Mnoge rijeke Balkana su pod prijetnjom, a na njima se trenutno planira izgradnja velikog broja hidroelektrana od čega u Bosni i Hercegovini preko 300.

“Takav razvoj situacije će samo naštetiti životnoj sredini i ekonomiji naše zemlje i neće donijeti ništa pozitivno. Lokalno stanovništvo je to prepoznalo i zbog toga i protestvuju. Studijska putovanja poput ovog te podijela iskustva i učenje iz pozivnih primjera prava su inspiracija zaštitnicima prirode”, istakla je Jelena Brkić iz Centra za životnu sredinu, koja je jedan od učesnika studijskog putovanja.